detoks

Dopamin Detoksu Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Dopamin detoksu nedir? Son zamanlarda sosyal medya detoksu olarak çok kişi tarafından uygulanmaya başlandı. Peki nasıl yapılır? Ne işe yarar ve dopamin detoksunun faydaları neler birlikte bakalım.

Nasıl ki karaciğer detoksu veya cilt detoksu var, işte domapin detoksu da beyin detoksudur. Psikolojideki fomo jomo‘ya benzer. Ancak o teknolojik arınma anlamındayken bu zevk alınan her şeyi kapsar.

Dopamin detoksu nedir nasıl yapılır?

Dopamin detoksu nedir öğrenmiş olduk, şimdi nasıl yapılır ona bakalım. Zevk aldığınız her şeyi düşünün. Kitap okumak, oyun oynamak, dizi izlemek, internette vakit geçirmek, resim yapmak…

24 saat boyunca bunların hiç birini yapmamayı kabul ederek “dopamine fasting” yani dopamin diyeti yapabilirsiniz. Porf. Kent Berridge bu şekilde sürekli olarak beynimizin salgıladığı bu hormona kısa bir süre ara vermenin çok faydaları olacağını belirtmekte.

Bu süreçte tüm teknolojik aletlerden uzak durmanız gerekiyor. Televizyon, telefon kapalı olmalı. Yani zevk aldığınız, günlük olarak yaptığınız çoğu şeyi kapsıyor aslında. Burada önemli kelime “keyif almak”. Ama. bu hormonun salgılanmasını durdurmak.

İnsan detoksu yapmaya karar verdim

Dopamin detoksu ne işe yarar? Faydaları neler?

Dopamin nedir? Beyinde üretilen ve kimyasal elçi görevi gören bir transmitterdir. Keyif veya ödül aldığımız durumlarda üretilir. Bu durum ne kadar uzun sürerse o kadar çok üretilir.

Yani 2-3 saat oyun oynayan biri bu sürede kısa kısa ve sıkça başarılar elde ettiğinde düşük miktarlarda ve sıkça üretilir. Ancak yıl sonunda yapılacak olan sınava hazırlanan biri, bu sınavı geçtiğinde çok daha fazla miktarda üretilir.

Ancak günümüzde artık çoğu kişi uzun uzun çalışıp, emek vererek değil bir anda, hızlıca çözüme ulaşmak istemektedir. Bunu diyet yapmak isteyenlerde de görüyoruz. 1 yılda yavaş yavaş zayıflamak yerine 1 haftada 10 kilo verdiren diyetler yapmak istiyorlar.

Peki sürekli oyun oynamanın, telefona bakmanın, televizyon izlemenin zararı nedir? Neden sosyal medya detoksu önem kazandı? Beyin bu hormonu bu şekilde kısa aralıklarla ve az miktarda üretmeyi alışkanlık haline getirdiğinde artık kişinin mutlu olması da zorlaşıyor.

Çünkü bir insanın gerçekten mutluluk hissetmesi için uzun süreli bir çalışma sonucu başarı kazanması gerekiyor. İşte bu noktada dopamin detoksu devreye giriyor.

Bu akımı çoğu entelektüel, işletmeci, iş insanı takip ediyor. Her hafta 1 gün uyguluyor. Bu şekilde dopamin detoksu ne işe yarar dediğimizde faydaları da bir bir karşımıza çıkıyor. Daha çok odaklanabilmek, sorumluluklarına daha çok odaklanabilmek, daha mutlu hissetmek, zinde hissetmek.

Daha mutlu olmak için haftada 1 gün mutsuz olmak

Evet, özetle bunu söyleyebiliriz : daha mutlu olmak için haftada 1 gün mutsuz olmak. Çünkü uzun süredir her gün yaptığımız şeylere bakalım. Biraz oyun oynamak, biraz online sohbet etmek, biraz mesajlaşmak, dizi izlemek.

Dopamin detoksu kilo verdirir mi? Eğer her gün düzenli olarak yediğiniz şeyler varsa, mesela 1 dilim ekmek, bir parça çikolata, bir tabak makarna gibi, o gün bunlardan da uzak durabilir ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak detoks yapabilirsiniz.

Bu protokole göre alışkanlık haline getirdiğimiz zevklerimize 1 günlüğüne arar vermek ve o gün bunların yerine daha farklı ve belki de hiç yapmadığımız şeyler denemek uzun vadede çok daha mutlu ve başarılı biri olmamızı sağlayacaktır.

Dopamin detoksunda neler yapılır? Örneğin bahçe işleriyle uğraşmak, aylardır bir kenarda duran gitarı elimize alıp bir şarkı çıkarmaya çalışmak, uzun süredir düzenlemeyi düşünüp bir türlü yapamadığımız dolabımızı çekmecemizi düzenlemek, ya da hiç yapmadığımız bir salatayı denemek gibi.

Beyin detoksu yaparken o gün için, her gün yaptığımız ve hoşumuza giden şeylere ara vereceğiz, bu ilk başta sıkıcı gibi gelebilir çok normal ancak bunu her hafta 1 gün yapmaya başladığımızda uzun vadede faydalarını gözle görebileceğiz.

View Comments

Recent Posts

Faydaları Saymakla Bitmeyen Ejder Meyvesi

Pitaya veya pitahaya olarak da bilinen ejder meyvesi, Orta ve Güney Amerika'ya özgü canlı ve…

2 ay önce eklendi

Vücuttaki Keratin Fazlalığı İçin Doğal Çözüm

Keratin nedir? Saç, tırnak ve cilt yapılarını koruyan hayati bir proteindir. Bununla birlikte, aşırı keratin,…

4 ay önce eklendi

Detoks Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Detoks, vücudu toksinlerden arındırmak için yapılan bir uygulamadır. Toksinler, vücutta biriken ve çeşitli sağlık sorunlarına…

11 ay önce eklendi

Detoks Diyetinin Fizyolojik Etkileri Nelerdir?

Detoks, vücudun toksinlerden arınması sürecidir. Toksinler, çevreden, yiyeceklerden ve içeceklerden vücuda giren zararlı maddelerdir. Detoks,…

12 ay önce eklendi

Detoks Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Detoks yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu süreçte bunlara dikkat ederseniz, yaptığınız uygulamadan…

2 yıl önce eklendi

Pu Erh Çayı Nedir? Neye İyi Gelir? Nasıl Demlenir? Faydaları

Pu erh nasıl okunur? Pu eer şeklinde. Nedir? Neye iyi gelir? Neden bu kadar popüler…

2 yıl önce eklendi