Kişniş (coriander veya cilantro) 7000 yıldır kullanılıyor. Yaprağı, tohumu, çayı ayrı şifa veriyor. Kişniş neye iyi gelir nasıl tüketilir birlikte bakalım. Faydaları neler öğrenelim.
Kuzey Amerika’da bitkinin yapraklarına ve köklerine cilantro denilir. İspanyolca’dan gelme bir sözdür. Tohumlar ise coriander olarak geçer. Bu bitkinin hem yaprakları hem de kişniş tohumu çok uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Kişniş tohumu nerelerde kullanılır? Çorbalarda, ekmek yapımında, turşularda, soslarda, bazı sebze yemeklerinde ve etnik yemeklerde.
Kişniş nasıl tüketilir dediğimizde ilk akla gelenlerden biri burrito tarifi veya salsa sos için harika bir malzeme olmasıdır. Kişniş yaprakları püre haline getirilir, sarımsak, yer fıstığı ve limon ile ezilerek bu harika karışım hazırlanır.
Kişnişin tadı nasıldır? Tipi aynı maydanoza benzer ancak daha kekremsi bir tadı vardır. Aslında en iyi tarif şöyle olabilir. Bazı kişiler “sabun yiyormuşum gibi” tarif ederler.
Tohumu çekilerek et ve tavuk yemeklerine çok lezzet katar. Tadı keskin olduğu için çoğunlukla belli bir miktarda ve farklı malzemelerle karıştırılarak tüketilir.
Lif, manganez, demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan kişniş neye iyi gelir? En bilinen faydaları arasında kan şekerini dengelemesi vardır. Bu yüzden şeker hastalarına hep tavsiye edilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici smoothie tarifleri için özellikle vazgeçilmezdir. Kalp sağlığını koruyan besinler arasındadır.
Böbrek fonksiyonunu ve sindirim sistemini destekler. Bunların yanı sıra ağır metal detoksunun vazgeçilmezidir. Çünkü vücuttan toksinlerin atılmasında ve kötü bakterilerin temizlenmesinde önemli rolü vardır.
Kişnişin saça faydaları ve cilde faydaları da göz ardı edilemez. Güçlü bir antioksidan olduğu için cildi gençleştirir, arındırır, yaşlanmayı önler ve asit seviyesini dengeler. Saçların uzamasını ve yeni saç oluşumunu destekler.
Kişniş faydaları açısından binlerce yıl önce dikkat çekmiş ve tüketilmeye başlamıştır. Şimdi liste olarak kişnişin faydaları neler birlikte bakalım.
Yapılan araştırmalarda salmonella için antibiyotik yerine geçtiği fark edilmiştir. Hatta antibiyotiklerden iki kat daha etkili olduğu söylenmektedir. IBD ve ülser tedavisinde de aynı şekilde etkilidir.
Detoks etkisi vardır, antiseptik, mantar giderici ve antioksidan olması sebebiyle egzama, kuruluk, mantar gibi bazı cilt sorunları için kişniş yağı uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Kafein, özellikle kahve tüketimiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, kafein detoksu yaparak…
Evde detoks yapmak, vücudu arındırmanın en doğal ve pratik yollarından biridir. Günlük hayatta maruz kaldığımız…
Modern hayatın temposu, zihnimizi sürekli meşgul eder ve stres seviyemizi artırır. İş yükü, dijital dünya,…
Yeşil detoks, son yıllarda vücudu toksinlerden arındırma ve doğal yollarla yenilenme amacıyla popüler hale gelen…
Sabahları yorgun ve halsiz mi uyanıyorsunuz? Doğru sabah detoks rutini, metabolizmanızı harekete geçirerek vücudunuzu arındırır…
Detoks denildiğinde birçok kişinin aklına uzun süre aç kalmak gelir. Ancak detoks yaparken aç kalmak…
View Comments