detoks

D Vitaminin Faydaları ve Zararları

D vitaminin sadece faydaları değil zararları da var. Bilinçli şekilde alınması gereken D vitamini, aksi halde daha farklı sorunlara yol açabilir.

Küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesiyle birlikte artık güneşten yeteri kadar yararlanamıyoruz. Elbette iş ve okul hayatının getirileri de bunda çok büyük etken.

Çünkü evlere, odalara gittikçe daha da fazla kapanıyoruz. Yaz gelse de, yazlığa gidip oradaki bilgisayarda oyun oynasam diye düşünen çocuklar oldukça fazla.

D Vitamininin faydaları nelerdir?

Yeterli D vitaminine sahip olmak bazı hastalıkların oluşmasını engeller. Bunlar arasında felç riskinin azalması, kan basıncında azalma, meme ve kolon kanserini önlemek gibi. Güneşin dik geldiği saatler, D vitamini üretebilmemiz için en iyi saatlerdir. Bu yüzden yeteri kadar güneşe çıkmalıyız.

D vitamini, kana karışarak kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyumun böbrekten atılmasını azaltır. Böylece vücudun güçlenmesini ve bunun yanında hücre büyümesini, bağışıklık sisteminin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini ve de vücudun iltihaplı hastalıklarla mücadele etmesini sağlar.

Fakat çok faydaları olmasına rağmen her besinde fazlaca bulunmaz. Bazı besinlerde doğal olarak bulunur ve bu besinlerin doğal yollardan tüketilmesi tavsiye edilir.

D vitamini çok olan yiyecekler nelerdir?

D vitamini en çok hangi yiyeceklerde var? Yumurta sarısı, karaciğer, balık yağı, yağlı balıklar, tereyağı, kakao, süt ürünleri, ciğer, peynir, bazı mantarlar ve patates D vitamini bakımından zengin gıdalardır.

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

D vitamini eksik olan yetişkinlerde: Sırt, ayak, kalça, kaburga, kas ve eklem ağrıları ve daha sonraki yaşlarda kemik eğrilikleri ve çarpıklıklar görülebilir. Fibromiyalji, ishal, kabızlık gibi hastalıkların da altında d vitamini eksikliği yatabilir.

Bu nedenle bol bol güneşe çıkmalı ve D vitamini yönünden zengin besinler alınmalıdır. Tabii ki bir uzmanın da bu yiyecekleri ne kadar bol almamız konusunda fikri önemlidir.

Diğer D vitamini eksikliği belirtileri ise : kaslarda kramplar. Adale ve kemik zayıflığından dolayı kişi merdiven inip çıkmakta, uzun yürüyüşler yapmakta zorlanır. Aşırı yorgunluk hisseder ve kemiklerde kırılmalar meydana gelir. Yaşlılarda denge kaybına, hafıza kaybına neden olabilir ve hastalık kapma riskini arttırır.

Güneş ışınlarından yararlanamadığımız mevsimlerde ayda bir kez D vitamini kapsülü veya d vitamini ampulü kullanılabilir. D vitamini ampulünü kırarak içebilirsiniz veya ekmeğin üzerine dökerek tüketebilirsiniz.

D vitamininin zararları nelerdir?

D vitaminin fazla olduğu durumlarda aşırı kilo kaybı, kusma, ishal, iştahsızlık, kabızlık, huzursuzluk, ağız kuruluğu, çarpıntı, böbrek taşı, çok idrara çıkma, böbrek koliği ve kalp krizi riski görülebilir. D vitamininin zararları bunlardır.

Eğer D vitamini açısından zengin olan yiyecekleri çok fazla tükettiğinizi düşünüyorsanız, azaltmanız tavsiye edilir. Böyle bir durum yok ise fakat bu belirtiler sizde var ise, mutlaka bir doktora başvurmanız ve durumu kontrol altına almanız gerekir.

Recent Posts

Mevsim Geçişinde Bağışıklık İçin Detoks

Mevsim değişimlerinin getirdiği ani hava farklılıkları, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu dönemde mevsim…

4 gün önce eklendi

Detoksla Cilt Güzelliği: 1 Haftada Parlayan Cilt

Detoks uygulamaları, son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, cilt bakım rutinlerinin…

1 hafta önce eklendi

48 Saatte Yenilen: Hafta Sonu Detoks Kaçamağı

Yoğun geçen bir haftanın ardından bedeninizi ve zihninizi dinlendirecek kısa bir mola mı arıyorsunuz? Hafta…

2 hafta önce eklendi

Yeşil Çay mı, Matcha mı? Detoks İçin Hangisi Daha Etkili?

Bitkisel çaylar arasında belki de en çok karşılaştırılan ikili: yeşil çay ve matcha. Her ikisi…

3 hafta önce eklendi

Ünlüler Nasıl Detoks Yapıyor? 2025’in En Popüler Yöntemleri

2025 yılı itibarıyla detoks, sadece sağlıklı yaşam hedefi değil; aynı zamanda ünlülerin sahne performanslarını ve…

4 hafta önce eklendi

Meditasyonla Zihinsel Detoks Mümkün mü?

Günümüzde detoks denildiğinde çoğu kişinin aklına yalnızca bedensel arınma geliyor. Ancak toksinler sadece vücudumuzda değil,…

1 ay önce eklendi