Çay içmek pek çok kültürde olduğu gibi, bizim kültürümüzün de vazgeçilmezlerinden biri. Bazı evlerde çay demlenirken, suyuna bir kaç tane karanfil atılır. Karanfil çayı özellikle hint mutfağında çok yaygındır.
Belki evinizin bir köşesinde, küçük kapalı bir kavanozun içinde öylece duran bir tutam karanfil vardır. Belki de kullanmadığınız için hiç satın almamışsınızdır bile.
Ancak karanfilin ve karanfil çayının faydalarını öğrendiğinizde, neye iyi geldiğini bildiğinizde bence artık mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz.
Karanfil çayı faydaları neler dediğimizde karşımıza karaciğer detoksundan, kanser önleyici etkisine kadar harika bir liste çıkıyor. Şimdi buna birlikte bakalım.
Karanfil çayı ayrıca eklem iltihabı ve fibromiyalji ağrılarını hafifletir. Karanfilin faydaları oldukça fazla ancak çay olarak demlendiğinde hem kokusu ve tadı hem de içindeki kimyasal bileşenler daha çok ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalarda, içindeki polifenoller sayesinde vücudu toksinlerden arındırıcı güçlü bir antioksidan olduğu ortaya çıkmıştır.
Peki vücudumuzda toksinler olduğunu nasıl anlarız? Bunu da detaylı bir şekilde anlatmıştım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Karanfil çayı günde kaç kere içilir? İki veya üç bardak içmek diyabet, kalp hastalıkları, sindirim sistemi sorunları ve felç riskini azaltmaktadır.
Karanfil çayı nasıl yapılır? 1 çay kaşığı karanfili havanda dövün. Bir kaba alarak 7-10 dakika arası kaynatın. Daha sonra ocaktan alıp servis edin. Soğuk da içebilirsiniz.
Karanfil çayı ne zaman içilmeli? Gün içinde istediğiniz zaman tüketebilirsiniz ancak eğer uyumadan önce, aç karnına içilirse faydaları iki kat daha artar.
İçinde E vitamini, C vitamini, A vitamini, D vitamini, folik asit, riboflavin (B2 vitamini), tiyamin (B1 vitamini) ve omega-3 yağ asitleri olan bu harika bitki özellikle iltihap giderici ve bakteri öldürücüdür.
Ayrıca manganez ve K vitamini de içerir. Sindirim sistemini düzenlediği için oolong çayı gibi kilo verdirir.
Karanfil çayı neye iyi gelir dediğimizde ilk başta bakteri ve parazit öldürücü etkisi dikkat çeker. İltihap giderici, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak pek çok kültürde kullanılır.
Yan etkileri var mı? Karanfil çayı cinsellik ile ilgili bazı sorunlara yol açabilir. Ancak bu sık karşılaşılan bir yan etki değildir. Ereksiyon sorunu ve geç boşalma az bir kitle tarafından rapor edilmiştir.
Karanfil çayı regl döneminde içilir mi? Adet söktürür mü? Bu iki sorunun da cevabı evettir. Özellikle ağrılar üzerinde hafifletici etkisi vardır.
Kemik yoğunluğunu destekler ve kemikleri güçlendirir. Antiseptik özelliği ile cilde faydaları açısından da dikkat çekicidir. İçindeki öjenol (ögenol) iltihap giderici özelliği olmasını sağlayan mucizevi bileşimdir.
Salya üretimini ve kan dolaşımını desteklediği için zayıflatır mı, kilo verdirir mi diye düşünenler için sindirimi destekleyerek, özellikle kabızlık sorunu veya ishal yaşayanlar için etkilidir.
Daha önce stresi azaltan şeyler yazımızda bu konuya detaylı olarak değinmiştik. Gün içinde bir kaç bardak stres giderici çay içebilir ve günün ağırlığını üzerimizden kolaylıkla atabiliriz.
Stresi azaltan çaylar dediğimizde karanfil çayı da mutlaka saymamız gereken, harika antioksidan ve toksin atıcı özellikleriyle listenin başına koymamız gerekenlerden biridir.
Bu listeye nane çayı, papatya, melisa çayı, lavanta ve gül de eklenmelidir. Özellikle oksidatif stresi azaltma konusunda etkililerdir.
Akşam saatlerinde veya uykudan bir saat önce içtiğinizde hem uyku sorunlarına iyi gelir hem de vücudumuzun gece boyunca yenilenmesini destekler.
Pitaya veya pitahaya olarak da bilinen ejder meyvesi, Orta ve Güney Amerika'ya özgü canlı ve…
Keratin nedir? Saç, tırnak ve cilt yapılarını koruyan hayati bir proteindir. Bununla birlikte, aşırı keratin,…
Detoks, vücudu toksinlerden arındırmak için yapılan bir uygulamadır. Toksinler, vücutta biriken ve çeşitli sağlık sorunlarına…
Detoks, vücudun toksinlerden arınması sürecidir. Toksinler, çevreden, yiyeceklerden ve içeceklerden vücuda giren zararlı maddelerdir. Detoks,…
Detoks yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu süreçte bunlara dikkat ederseniz, yaptığınız uygulamadan…
Pu erh nasıl okunur? Pu eer şeklinde. Nedir? Neye iyi gelir? Neden bu kadar popüler…
View Comments