Dil sağlığını korumak önemlidir. Konuşma, yutma, çiğneme gibi görevleri olan dilimizin sağlığı için yapılması gerekenler neler bakalım.
Ağız bakımı denilince akla hemen dişler gelir, oysa dil de bakım gerektiren bir organdır. Sağlıklı bir ağız için dil sağlığı da çok önemlidir.
Vücudumuzdaki en güçlü kaslardan biri dildir. Oldukça da hassastır. Geleneksel Çin tıbbında hastalıkların tespit edilmesi ve iyileştirilmesi için çok önemli bir yeri vardır.
Örneğin dilde beyazlık kişinin sağlığı ile ilgili kritik bir göstergedir. Dilde beyazlık ne anlama gelir? Neden olur? Az su tüketmek, ağız bakımını aksatmak, antibiyotik kullanımı, kalp hastalığı ve kötü beslenme.
Frengi, candida albicans, gastrit, liken planus, HIV ve lökoplazi gibi semptomların / hastalıkların habercisi olabilir.
Dilde beyazlık nasıl geçer? Probiyotik ve karbonat kullanımı, hindistan cevizi ile oil pulling yapmak, deniz tuzuyla gargara yapmak, aloe vera ile gargara yapmak, sarımsak tüketmek.
1 çay kaşığı karbonat ile bir kaç damla limonu karıştırıp macunla birlikte dil ve dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bu şekilde istenmeyen bakterileri kontrol altına alabilirsiniz.
Nasıl ki cilt detoksu, insan detoksu, saç detoksu, dopamin detoksu ve vücut temizleme detoksu varsa buradaki maddeleri uygulayarak ağız detoksu veya dil detoksu yapmış oluruz.
Kekik yağı bakteri, mikrop, virüs ve mantar önleyicidir. Aynı zamanda iltihap azaltıcı özelliği de vardır. Doğal antibiyotiktir. Dilimizin sağlığı için yapılması gerekenler neler dediğimizde bu yağı özellikle kullanmak gerekir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları her gün, 1-2 adet tüketilebilir. Hoşunuza giden karışımları kendiniz evde hazırlayabilirsiniz.
Bir başka şey ise elbette dişlerimizi fırçaladığımız gibi dilimizi de fırçalamaktır. Sert hareketlerle değil, her tarafını, her ağız bakımı yaptığımızda yumuşak hareketlerle fırçalamalıyız.
6 ayda bir diş doktorumuzu ziyaret etmeliyiz. Olması gereken bu ama ne yazık ki ücretler başını alıp gittiği için diş doktoru ve kadın doktoru rutinini pek fazla kişi gerçekleştiremiyor. Oysa ikisi de çok önemli.
Şekerli ve unlu gıdalar hem dişlerimiz hem de tüm bedenimiz için zararlı. Bunların yerine bağışıklık sistemini güçlendiren meyvelerden günde bir iki porsiyon yemek daha akıllıcadır.
Ağız kokusu veya diş çürümesini önleyen en önemli etkenlerden biri tükürüktür. Yeteri kadar su içmediğimiz zaman, yeteri kadar tükürük de üretemeyiz. Bu yüzden günde ortalama 1-2 litre su içmek de şart.
Geldik en önemli kısma. Dil sağlığını korumak için neler yapmalıyız dediğimizde olmazsa olmazlardan biri de sağlıklı beslenmedir. Dil bir kastır. Ve vücudumuzdaki diğer kaslar gibi, onun da güçlü olması için sağlıklı beslenme gerekir.
Mikrop öldürücü besinler arasında yer alan soğan, sarımsak, hindistan cevizi ve zencefil günlük beslenme listemizde bulunmalıdır. Ayrıca karanfil çiğnemek de bu konuda oldukça faydalıdır.
Yeşil çay da ağızdaki bakterileri azaltır. Bu yüzden günde bir bardak tüketebilirsiniz veya gargara yapabilirsiniz. Bunu yaparken çok sıcak olmamasına özen göstermelisiniz.
5G radyasyon detoksu, günümüzün görünmeyen ama etkili risklerinden biri olan elektromanyetik kirliliğe karşı bir farkındalık…
Doğal tuzlar son yıllarda sofra tuzu yerine tercih edilen alternatifler arasında ön plana çıkıyor. “Keltik…
Mikroplastik detoksu, modern yaşamın görünmez tehdidine karşı alınabilecek en etkili adımlardan biridir. Plastik ambalajlar, kozmetikler…
Modern yaşamın temposu, beslenme alışkanlıklarımızı da doğrudan etkiliyor. Hazır gıdalar, düzensiz öğünler ve stresle birlikte…
Gün içinde yorgunluk, şişkinlik veya zihinsel bulanıklık hissediyorsanız, vücudunuz bir detoks ihtiyacında olabilir. Pahalı içecekler…
Vücutta tutulan fazla sıvı, birçok kişinin yaşadığı ödem probleminin temelidir. Özellikle beslenme düzeni, stres seviyesi…
View Comments