Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları
Yaz, kış ve özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler ve içecekler tüketmek önemlidir. Güneş ışınlarından veya mevsim meyvelerinden faydalanamadığımız zamanlarda çaylar imdadımıza yetişir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları zevkinize göre, evde kolayca hazırlayabileceğiniz harika doğal takviyelerdir. Yazın yediği kirazların sapını saklayanlardan mısınız? İşte bir bitkisel çay tarifiniz hazır bile. Hem de kilo verdireninden!
Bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler her mevsim soframızda yer almalı tıpkı virüslere, mikroplara ve bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler gibi.
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
İnsanı bir bina olarak düşünürsek, bağışıklık sistemi bu yapıyı oluşturan tüm kirişler, tuğlalar, kiremitler, demirler ve çeliklerdir. Bunlar ne kadar sağlam olursa bina da o kadar sağlam olur.
Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? En önemli yağı taşlarını sayalım.
- Doğal D vitamini
- Probiyotikler
- Bitki çayları
- Balık yağı
- Egzersiz
- Stres yönetimi
- Sarımsak, soğan
Öğlen saatlerinde dik gelen güneşin altında kısa bir süre dahi durmak D vitamini üretimine yeterli olur. Özellikle 2020 yılında yapılan araştırmalarda, pek çok ülkede ciddi derecede d vitamini eksikliği görülmüştür.
İnsanların daha fazla kapalı ortamlarda vakit geçirmeye başlamasıyla bu oran daha da yükselmiştir. Ancak D vitamini daha önce saydığımız yapı taşları arasında çok önemli bir yere sahiptir.
Daha önce sebze suyu nasıl yapılır ve ilikli kemik suyu nasıl yapılır yazılarımda vermiş olduğum bu iki harika tarifi mutfaklarınızdan eksik etmemeniz de bağışıklık sistemini desteklemek için önemlidir.
Bağışıklık güçlendirici smoothie tarifleri
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları
Bitkisel çayların faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sistemini desteklemek ve stres seviyesini düşürmek ilk başta geliyor.
Hazır alınan paket çayların içinde koruyucu maddeler olabiliyor. Aynı zamanda poşetleme sistemi hakkında da pek çok soru işareti ortaya çıkabiliyor.
Evimizde hazır tüm malzemeler varken neden kendimiz bu muhteşem şifalı çayları hazırlamıyoruz? Üstelik çok fazla malzeme de gerekmiyor.
Önce bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları hangileri liste halinde bakalım daha sonra tariflerine geçelim. Ki zaten hepsi birbirinden kolay ve lezzetli.
- Zerdeçal çayı (haldi)
- Zencefil çayı
- Tulsi çayı (hint fesleğeni)
- Rezene çayı
- Limon çayı
- Nane çayı
- Tarçın çayı
- Biberiye çayı
- Limon otu çayı
- Amber çiçeği (hatmi) çayı
Elbette yeşil çay, melisa çayı veya adaçayı da tüketebilirsiniz. Hatta ihtiyacınıza göre zayıflatan detoks çayı veya zeytin yaprağı çayı da tercih edebilirsiniz.
Daha önce söylediğim gibi her bitkinin etkisi farklı. Doğada harika bir şifa yelpazesi bulunuyor. Önemli olan bizim bunlardan faydalanabilmemiz ve bunları korumak için elimizden gelen her şeyi yapmamız.
İnsan doğaya, hayvanlara ve bitki örtüsüne zarar vermeye devam ettiği sürece kendi sonunu hazırladığını fark etmelidir.
Bu önemli nottan sonra bağışıklık sistemini güçlendiren çay tarifleri ile devam edelim.
Zerdeçal çayı tarifi (haldi)
Binlerce yıldır bakteri ve mikrop öldürücü özelliğinin yanı sıra iyi bir antioksidan olması sebebiyle kullanılan zerdeçal, iltihap giderici etkisiyle pek çok hastalıkta destekleyici olmuştur.
Zerdeçal çayı tarifi ve yapılışı : Kaynamakta olan suyun içine zerdeçal, zencefil, karabiber ekleyerek 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. İsterseniz içine anason da ekleyebilirsiniz. Ocaktan aldıktan sonra limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz.
Zencefil çayı tarifi
Detoks çayı ne işe yarar dediğimizde zencefilsiz bir tarif düşünülemez. Çünkü bu harika bitki o kadar çok işe yarar ki. İltihap giderici, antioksidan ve özellikle bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir. Aynı zamanda çok iyi bir ağrı kesicidir.
Zencefil çayı tarifi ve yapılışı : Kök zencefili kaynamakta olan suyun içine atıp 5 dakika kadar bekletin. İçerken içine kök tarçın, bal ve limon ekleyebilirsiniz. Hem hazırlaması çok kolay hem şifa dolu.
Gerek zencefil şurubu kullanıyor olun, gerek gerek yeşil çay süt tarçın zencefil detoksu yapıyor olun, bu muhteşem bitki, içine girdiği her şeyi hem lezzetlendiriyor hem de ona şifa katıyor.
Metabolizma hızlandıran zencefilli detoks suyu tarifleri için tıklayın.
Hint fesleğeni çayı (Tulsi) tarifi
Özellikle solunum yolu hastalıkları üzerinde etkili, balgam oluşumunu azaltan, mikrop virüs ve bakteri önleyici harika bir antioksidan. Bununla birlikte vücuttaki korizol seviyesini de düşürür.
Hint fesleğeni çayı (Tulsi) tarifi ve yapılışı : Kök zencefil, bir kaç hint fesleğeni yaprağı ve bir miktar kakule tozunu 10 dakika kaynatın ve altını kapatın. İçine bal ve taze limon suyu ekleyebilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendiren içecekler ve yiyecekler arasına zaten kakule eklenmezse olmaz. Daha önce verdiğim sıcak çikolata tarifinde de yer alıyordu.
Nane limon çayı tarifi
Limon harika bir C vitamini kaynağıdır. Burada verdiğim tüm şifalı çay tarifleri içinde yer alıyor. Çünkü C vitamini vücudumuzda demir emiliminden, kolajen üretimine kadar pek çok noktada olmazsa olmazlardan.
Ve tabii ki bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapılmalı denildiğinde de akla ilk gelen şey. Nanenin sakinleştirici etkisiyle birleşince ortaya harika bir ikili çıkıyor.
Nane limon çayı tarifi ve yapılışı : Yapılması en kolay çay tarifi diyebiliriz. Kaynamakta olan suyun içine bir kaç taze yaprak nane ve bir ince dilim limon atıp 5 dakika kaynatın. Altını kapatıp demlenmeye bırakın.
İçmeden önce içine tekrar bir kaç damla taze limon suyu damlatabilir, bir miktar bal ekleyebilirsiniz.
Mantar ve bakterilere karşı tarçın çayı
İltihap giderici ve antioksidan çaylar arasında önemli yeri olan tarçın çayı aynı zamanda hücre hasarını da önlüyor. Mantar ve bakterilere karşı tarçın çayı hazırlayarak aynı zamanda kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz.
Tarçın çayı tarifi ve yapılışı : Demliğin içine bir miktar çubuk tarçın ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. İçine anason ekleyerek mideyi rahatlatan, gaz önleyen bir tarif hazırlamış olursunuz.
Ocaktan aldıktan sonra içine taze limon dilimleri ekleyip tatlandırabilirsiniz. İsteye göre bir miktar doğal bal da koyabilirsiniz.
Hasta olmak istemeyen limon otu çayı içsin
Limon otu çayı zayıflatır, toksinleri temizler, saçı ve cildi besler, regl ağrısını azaltır, mikrop gidericidir, kolesterolü dengeler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hasta olmak istemeyen limon otu çayı içsin : Kaynamakta olan suyun içine nane yaprakları ile birlikte limon otu ekleyin. 10 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra ocaktan alın.
Amber çiçeği (hatmi) çayı tarifi
Doğanın muhteşem nimetlerinden biri daha. Hatmi çiçeği amber çayı kilo verdirir, kolesterolü dengeler, karaciğeri korur, anti depresandır ve regl ağrılarını hafifletir.
Hatmi çiçeği amber çayı tarifi ve yapılışı : Sadece bitkinin yapraklarını 10 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır. Soğuk ve sıcak olarak içebilirsiniz. İçine bir kaç taze nane yaprağı ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Bitki çayları ve faydaları
Gördüğünüz gibi bitki çayları ve faydaları göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Her ihtiyaca göre hazırlayabileceğiniz, soğuk veya sıcak olarak tüketebileceğiniz tarifler mevcut.
Burada önemli olan nokta, bünyeniz için doğu olan tarifi hazırlamak. Çünkü her birey farklıdır ve her tarif herkeste aynı etkiyi göstermez.
Çok faydalı olan bazı tariflere alerjik reaksiyon gösteren biri de olabilir. Bu durumda alternatiflere baş vurulabilir.
Bitki çayları ve faydaları insanlara binlerce yıldır şifa vermektedir. İnsan doğanın bir parçasıdır. Bunu unutmamalıdır. Doğaya zarar verdiğimiz, onu yok etmeye çalıştığımız sürece insan ırkının sonunun gelmesi kaçınılmaz olacaktır.
[…] önce bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar isimli yazımda, hangi bitki çaylarını günlük olarak içersek tüm sistemimize yarar sağlar […]
[…] verme aşamasında bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları da tüketilmeli. Çünkü kilo vermenin anahtarı hem bundan hem de sağlıklı / güçlü bir […]