İnflamasyon nedir? Neden olur? Yangı, iltihaplanma olarak da bilinen enflamasyon belirtileri neler? Neden bu kadar tehlikeli ve nasıl geçer? Bugün bu önemli konudan bahsetmek istiyorum. Çünkü pek çok hastalığın sebebi bu aslında.
Akut inflamasyon ve kronik inflamasyon olarak iki bölümde inceleyebiliriz. Akut inflamasyon nedir ve neden olur? Zararlı patojenler veya doku hasarından olur. Bir anda başlar, bir kaç gün sürer ve iltihap dağılabilir, apse yapabilir veya kronik hale gelebilir.
Geçirgen bağırsak sendromu nedir?
Kronik inflamasyon nedir? Virüs gibi, sisteme giren ve vücut tarafından parçalanamayan yabancı maddeler ve patojenler yüzünden olur. Yavaş yavaş gelişir, yıllarca sürebilir ve doku kaybına sebep vererek büyük hasarlara yol açar.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, kronik inflamasyon neden olur sorusu üzerinde oldukça dikkatli çalışmalar yapılmakta. Liste şu şekilde.
Kronik inflamasyon hangi hastalıklara yol açar? Bu liste çok uzun, ağız kokusundan kansere kadar uzanıyor fakat belli başlı olanları şunlar.
Midede inflamasyon nedir? Bu noktada sağlıklı bir sindirim sistemi nasıl olur sorusunun cevabına bakmamız gerekir.
Yediklerimizi sindirebilen, doğru bir asit oranına sahip olan bir mide ve karaciğerin yardımıyla birlikte bu yiyeceklerin içindeki yararlı vitamin ve mineralleri kendisine alıp, gereksiz olanları, her gün düzenli bir şekilde dışarıya (belli bir formda) atan bir bağırsak.
Dilimizin sağlığı için yapılması gerekenler
Aslında vücudunuzda toksin olduğunu nasıl anlarsınız? isimli yazımda da bundan bahsetmiştim. Vücudunuzda bir iltihaplanma olduğunu anlamak çok kolaydır fakat ne yazık ki, konuyu bilmeyen biri bunu anlamakta güçlük çekebilir.
Örneğin sürekli midem ağrıyor diyen biri veya migren ağrısı nasıl geçer diye düşünen biri ya da devamlı kabızım diye şikayetçi olan biri mutlaka bu konuyla ilgilenmelidir.
Aşağıdaki cümleleri kuruyorsanız, bunların inflamasyonun temel belirtileri arasında yer aldığını bilmelisiniz.
Öncelikle inflamasyon geçer mi veya astım, akne, egzama, fibromiyalji, romatoid artrit, lupus, crohn hastalığının tedavisi var mı? Bunlar geçer mi? diye sorduğumuzda cevap evettir. Fakat klasik tıp bu noktada yeterli değildir.
Sivilceye ve akneye iyi gelen şeyler
Burada devreye fonksiyonel tıp ve ayurvedik detoks girer. Hatta Çin tıbbı da. Çünkü bu hastalıkların neden olduğu iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Bunun sebebi, bireysel nedenleri ortaya çıkartmaya çalışmaktır. Listeyi şu şekilde sıralayabiliriz.
Yani bir ilaç kullanarak kronik inflamasyondan kurtulmak mümkün değildir. Bunun geçebilmesi mümkündür fakat ilaçla değil, yaşam tarzını, düşünce tarzını, beslenme tarzını değiştirerek.
Genel olarak beslenme ve yaşam tarzımıza bakarak aslında neyi yanlış yaptığımızı bulmamız mümkündür. Önce inflamasyonu artıran yiyeceklere bakalım.
Eğer kahveyle bir dilim pasta yeme alışkanlığınız varsa, salam, sucuk, sosis olmadan kahvaltı etmiyorsanız, tatlı yemeden duramıyorum diyorsanız, pilav makarnasız bir tabak size boş geliyorsa bilin ki vücudunuzda sürekli olarak artan bir iltihaplanma oluşturuyorsunuz.
Peki inflamasyonu önleyen besinler neler şimdi bir de onlara bakalım. Yani beslenme listemiz nasıl olmalı?
Kimler detoks diyeti yapmalı yazım bu konuda yardımcı olabilir. Sebze tüketmeyi sevmiyor olabilirsiniz, bu durumda detoks suları ve smoothie tarifleri size çok yardımcı olacaktır.
Vücutta iltihap tedavisi bir iki günlük veya bir iki haftalık bir ilaç kullanımı ile yapılamaz. Özellikle mide ve bağırsakta iltihaplanma varsa, bu konu üzerinde geniş çaplı bir biçimde çalışılması gerekir. Çünkü basit gibi gözüken bir kabızlık veya gaz veya akne, migren, kas ağrıları eğer yangı kontrol altına alınamazsa azlheimer, kanser, paranoya gibi çok daha büyük hastalıklara yol açar.
Kafein, özellikle kahve tüketimiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, kafein detoksu yaparak…
Evde detoks yapmak, vücudu arındırmanın en doğal ve pratik yollarından biridir. Günlük hayatta maruz kaldığımız…
Modern hayatın temposu, zihnimizi sürekli meşgul eder ve stres seviyemizi artırır. İş yükü, dijital dünya,…
Yeşil detoks, son yıllarda vücudu toksinlerden arındırma ve doğal yollarla yenilenme amacıyla popüler hale gelen…
Sabahları yorgun ve halsiz mi uyanıyorsunuz? Doğru sabah detoks rutini, metabolizmanızı harekete geçirerek vücudunuzu arındırır…
Detoks denildiğinde birçok kişinin aklına uzun süre aç kalmak gelir. Ancak detoks yaparken aç kalmak…
View Comments