Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi İçin Detoks Diyeti
Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi (leaky gut) için özel bir beslenme şekli uygulamak ve vücudu toksinlerden arındırmak gereklidir. Bu noktada devreye detoks diyeti girer.
Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Özetle ve kısaca zaman içinde, özellikle dış etkenler yüzünden mide bağırsak sisteminin eski sağlığını kaybetmesi, bölgedeki dokuların sıkılığını kaybetmesi ve bununla birlikte sindirim başta olmak üzere pek çok soruna yol açmasıdır.
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? Gaz, şişkinlik, mide yanması, reflü, kronik ishal, kronik kabızlık, depresyon, migren, uykusuzluk, saç dökülmesi, vücutta kaşıntılar, mantar enfeksiyonları, mide bulantısı, boğazda takılma hissi, kuru öksürük, ağız kokusu, cilt kuruluğu.
Geçirgen bağırsak sendromu öldürür mü? Evet. Hafif belirtilerle başlar ve giderek pek çok hastalığa yol açar. Bunlar arasında alerjiler, tiroid, dip 2 diyabet, romatoid artrit, sedef hastalığı, crohn hastalığı, IBD, IBS, fibromiyalji ve kanser gelmektedir.
Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
Detoks diyeti ile geçirgen bağırsak sendromu tedavisi
Sindirim sistemindeki hasar arttıkça, inflamasyon oluşur ve bu tüm vücuda yayılarak ölümcül sonuçlar doğurur. Bu durumu kontrol altına almak gerekir. Bunun için de duruma sebep veren etkenler gözden geçirilmelidir.
Sızıntılı geçirgen bağırsak sendromu neden olur? Yanlış beslenme, hava kirliliği, alkol, kahve, sigara tüketimi, stres, yanlış yaşam biçimi özellikle gluten, şeker, süt ve süt ürünleri kullanımı listenin başında gelir.
Bu durumda geçirgen bağırsak tedavisi için ne yememeli dediğimizde günlük beslenme listemizden çıkartmamız gereken grup gluten, şeker, süt ve süt ürünleridir. Ne kadar sürede iyileşir sorusu için ise en az 3 ay olmakla birlikte 3 yıla kadar ve hatta daha fazla sürebilir diyebiliriz.
Diyetimizi nasıl hazırlayacağız? Ne yiyip ne yemeyeceğiz? Şimdi bunlara liste halinde bakalım.
- Şeker
- Gluten
- Süt ve süt ürünleri
- Fermente gıdalar
- Çavdar, buğday, arpa, pirinç, bulgur
Ev yoğurdu ve kefir sağlıklı yiyecekler ve prebiyotikler olarak bilinir fakat bağırsak geçirgenliği durumunda kullanılmamalıdır. Eğer semptomlar yoğunsa 3 günlük detoks diyeti veya 10 günlük detoks diyeti yaparak etkisine bakılmalı.
Mide bağırsak detoksu öğün listesi
Tedavide yardımcı olan gıdalar hangileridir?
- İlikli kemik suyu
- Antioksidan yiyecekler ve içecekler
- Sağlıklı yağlar (zeytinyağı, balık yağı, hindistan cevizi yağı)
- Zerdeçal, karabiber, kaya tuzu
- Mevsim sebzeleri
- Smoothie tarifleri
Bu listenin yanı sıra haftada 2-3 gün spor, cilt detoksu, stres yönetimi ve uyku sisteminin düzenlenmesi de gerekir.
Ağzıma ve aklıma giren hayatımı değiştirir
Bu süreçte motto haline getirilmesi gereken şey “ağzıma ve aklıma giren hayatımı değiştirir” dir. Detoks diyeti hem bedenen hem de zihnen arınmayı gerektirir. Hem yediklerinize hem düşündüklerinize hem söylediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bunların hepsi sistemimizi etkiler.
Bu süreçte medyadan ve sosyal medyadan uzak durarak jomo yapılması da çok işe yaramaktadır. Kıskançlık, haset, üzüntü, merak, dedikodu, hırs, özlem, pişmanlık gibi hislerden uzak durulması gerekir.
Geçirgen bağırsak tedavisi için ilaç kullanılır mı? Hayır. İlaçların toksik etkisi vardır. Özellikle antibiyotik, ağrı kesici ve antidepresanların. Doktorunuz (ki bununla fonksiyonel tıp doktorları ilgilenir) gerekli takviyeler önerebilir. Bunlar leaky gut sendromu ve tedavisi için gereklidir.
[…] Geçirgen bağırsak sendromu nedir? […]
[…] Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri nelerdir? […]
[…] geçirgen bağırsak sendromu yani leaky gut nasıl tedavi edilir diye sorulduğunda, ilikli kemik suyu tedavinin mutlak bir […]
[…] çalışır eğer sağlıklı bir karaciğerimiz ve sindirim sistemimiz varsa. Yani mesela geçirgen bağırsak sendromu yaşamıyorsak ya da karaciğer […]
[…] Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi ve özellikle candida albicans tedavisi üzerinde çok etkili olan bu yağ nasıl kullanılır birazdan anlatacağım. […]