detoks

Mide Detoksu Bağırsak Ve Tüm Sindirim Sistemini Temizliyor

Sindirim sistemi bedenimizi patojenlere karşı koruyan ilk savunma sistemimiz. Besinlerin sindirim ve emiliminin sağlandığı, bakterilerimizin can bulduğu yer.

Güçlü olmayan bir mide bağırsak sistemi direkt olarak bağışıklık sistemini etkiliyor ve böylece duygu durumu bozuklukları, agresiflik, depresyon, artrit, obezite, diyabet gibi pek çok hastalığa sebep oluyor.

Mide detoksu bağırsak ve tüm sindirim sistemini temizliyor, iyi bakteriler için probiyotikler sağlarken diğer yandan da sağlıklı bağırsak hareketleri için lif sağlıyor.

Daha önce evde nasıl detoks yapılır isimli yazımda pek çok detaydan bahsetmiştim. Onu da bununla birlikte okumanızı tavsiye ederim.

Kimler mide bağırsak detoksu yapmalı?

Sadece hazımsızlık, ishal, kabızlık, akne, reflü gibi semptomlar yaşayanlar değil bakın kimler mide bağırsak detoksu yapmalı.

  • Depresyonda olanlar
  • Anksiyete, kaygı bozukluğu yaşayanlar
  • Stresli olanlar
  • Gaz, ağrı, şişkinlik, kabızlık, ishal yaşayanlar
  • Tatlı krizleri yaşayanlar
  • Çok sık hastalananlar

Kimilerine haftada bir kez tuvalete gitmek normal gibi gelirken, kimilerine göre günde 3 kez gitmek normalmiş gibi gelir. Gaitanın şekli, hacmi, sıklığı, kokusu, dokusu sağlığımız hakkında çok önemli ipuçları verir.

Sağlıklı bir birey günde 1 veya 2 kez tuvalete gitmeli. Gaita kokusuz olmalı, hacmi kişiyi rahatlatacak kadar olmalı, dokusu ne çok sert ne çok yumuşak olmalıdır. Ayrıca rengi koyu kahverengi olmalıdır.

Eğer listede yer alan şikayetleriniz varsa ve gaitanız yukarıda bahsedilen şekilde ve sıklıkta değilse sizin de mide bağırsak detoksu yapmanız gerekebilir.

Sağlıklı bağırsaklar için kekik yağı nasıl kullanılır?

Mide bağırsak detoksu nasıl yapılır?

Yılda bir veya iki kez aslında herkesin yapması gereken bir uygulamadır. Doktorunuz sizin için en uygun tarihleri ve listeyi oluşturacaktır.

Özellikle antibiyotik kullanımı ve tatil sonrası iyi bir zamanlamadır. Böylece sayısı azalan ve hasar gören iyi bakteriler tekrar yerine koyulabilir.

Hamileyseniz veya ciddi sağlık problemleriniz varsa uygulamaya geçmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız. Arınma sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederseniz doktorunuza başvurunuz.

14 gün boyunca sadece listede yer alan yiyecekler ve içecekler tüketilir. Bunlar dışında çay, kahve, alkol, sigara tüketmemek gerekir.

Sindirim sistemine iyi gelen yiyecekler :

  • Organik elma sirkesi
  • Sauerkraut
  • Hindistan cevizi yoğurdu, kefiri, kombuça, turşu, kimçi
  • Zerdeçal, kök zencefil
  • Karnıyarık otu (psyllium husk)
  • Lahana, kale, brokoli

Sindirim sistemine iyi gelen supplementler :

  • Probiyotikler (en az 15 milyon CFU)
  • Alore vera
  • Spirulina
  • Glutamin tozu
  • Sindirim enzimi hapları
  • Balık yağı hapları

Probiyotiklerden Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis ve Lactobacillus rhamnosus en önem verilmesi gerekenler arasındadır. Yaşadığınız soruna göre doktorunuz size uygun olanları belirleyecektir.

Bağırsakları temizleyen diyet yılda 1 veya 2 kez kısa süreli yapılmalı. Durumunuza göre doktorunuz daha uzun süreli veya daha sık bir program hazırlayabilir.

Bağışıklığımızı güçlendirmek için smoothie tarifleri

Mide bağırsak detoksunda neler yenir?

Tüm taze sebzeler, meyveler, zerdeçal, zencefil, şekersiz badem ve hindistan cevizi sütü, elma sirkesi, fermente gıdalar, kinoa, karabuğday gibi glutensiz tahıllar mide bağırsak detoksunda neler yenir denildiğinde listeyi oluşturur.

Bunların dışında organik tavuk, et, balık, yumurta, avokado, sızma zeytinyağı, çiğ çerez ve tohumlar, rezene çayı gibi bitki çayları ve yeşil çay da listede yer alıyor.

Mide bağırsak detoksu yaparken neler yenilmez? Tüm süt ve süt ürünleri, gluten, baklagiller, salam sucuk sosis pastırma, işlenmiş gıdalar (cips, bisküvi, mısır gevreği vs.), şeker çikolata reçel, kızartmalar, alkol, kahve, margarin, soslar, tatlandırıcılar.

Bamya suyu neye iyi gelir?

Mide bağırsak detoksu öğün listesi

Şimdi sindirim sistemi diyeti yapmak isteyenler için mide bağırsak detoksu öğün listesi neleri içeriyor bakalım.

  • Kahvaltı : Kinoa, pişmiş armut püresi, badem sütü, keten tohumu, 100 gram bitkisel yoğurt
  • Öğle yemeği : Mevsim sebzelerinden salata yanına sarımsak ve zerdeçal soslu organik tavuk
  • Akşam yemeği : Ağartılmış sebzeler ve somon

Salatalarınıza sadece soğuk sıkım zeytinyağı ve organik elma sirkesi koymalısınız. Ara öğün ihtiyacınız olursa çiğ badem, ceviz ve fındık yiyebilirsiniz.

Öğünlerinizin yanında her zaman kimçi, turşu yiyebilirsiniz. Sabah supplementleri : Aloe vera, spirulina, glutamine, balık yağı hapı, sindirim enzimi.

Akşam supplementleri : Aloe vera, spirulina, glutamine, balık yağı hapı, probiyotik.

Listede genetik yapınıza uygun olmayan içerikler olabilir. Genel bilgi vermek ve örnek sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Size özel olarak doktorunuz, tahlil ve tetkiklerinizi yaptıktan sonra bir liste oluşturursa daha çok verim alabilirsiniz.

View Comments

Recent Posts

Faydaları Saymakla Bitmeyen Ejder Meyvesi

Pitaya veya pitahaya olarak da bilinen ejder meyvesi, Orta ve Güney Amerika'ya özgü canlı ve…

2 ay önce eklendi

Vücuttaki Keratin Fazlalığı İçin Doğal Çözüm

Keratin nedir? Saç, tırnak ve cilt yapılarını koruyan hayati bir proteindir. Bununla birlikte, aşırı keratin,…

4 ay önce eklendi

Detoks Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Detoks, vücudu toksinlerden arındırmak için yapılan bir uygulamadır. Toksinler, vücutta biriken ve çeşitli sağlık sorunlarına…

11 ay önce eklendi

Detoks Diyetinin Fizyolojik Etkileri Nelerdir?

Detoks, vücudun toksinlerden arınması sürecidir. Toksinler, çevreden, yiyeceklerden ve içeceklerden vücuda giren zararlı maddelerdir. Detoks,…

12 ay önce eklendi

Detoks Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Detoks yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu süreçte bunlara dikkat ederseniz, yaptığınız uygulamadan…

2 yıl önce eklendi

Pu Erh Çayı Nedir? Neye İyi Gelir? Nasıl Demlenir? Faydaları

Pu erh nasıl okunur? Pu eer şeklinde. Nedir? Neye iyi gelir? Neden bu kadar popüler…

2 yıl önce eklendi