Rezene Çayı Neye İyi Gelir? Rezene Çayının Faydaları
Rezene belki sadece mutfakta veya markette bir köşede dikkatinizi çekmeden duran, yeşilimsi minik tohumları andıran bir bitkiydi. Ancak antik çağlardan beri faydaları ile dikkat çeken rezene çayı neye iyi gelir dediğimizde liste oldukça uzun.
Rezene nedir? Havuç ailesinden gelen Foeniculum vulgare, tohumu ve yağı hem tıp alanında hem de mutfakta çok uzun yıllardır kullanılır.
Çin, Hindistan ve orta doğuda ilaç olarak kullanılmakta, Yunan doktorlar emziren annelere doğal süt artırıcı olarak önermekteydi.
Rezene çayı nasıl demlenir? Bir bardak suyu kaynatın. Ocaktan alın, içine 1 çay kaşığı kadar rezene atın ve 5-7 dakika kadar demlenmeye bırakıp daha sonra servis edin.
Rezene çayının faydaları
Harika bir antioksidan olan rezene çayının faydaları dediğimizde akla ilk göz sağlığı, sindirim sağlığı ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelir.
Ancak bu kadarla da bitmiyor. Hindistan ve Çin’de yılan sokması ve böcek ısırığı için de kullanılırken, antik yunanda atletler tarafından dayanıklılığı artırmak için de uzun yıllar kullanılmıştır.
Rezene çayındaki vitaminler ve mineraller de dikkat çekicidir. A, B, C ve D vitaminlerinin yanı sıra vücudumuzdaki hormon ve nörotransmiter sentezi için gerekli olan amino asit açısından da zengindir.
- Midedeki gazı azaltır
- Şişkinliği azaltan içecekler arasındadır
- Mide sağlığını iyileştirir
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir
- Kalp sağlığına iyi gelir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Göz sağlığını destekler
- Hormonları dengeler
- Artrit ve fibromiyalji ağrısına iyi gelir
- Adet sancısını hafifletir
- Ağız sağlığına iyi gelir
- Parazitleri temizler
- Diyabete iyi gelir
- Kanser önleyicidir
- Akne tedavisinde etkilidir
Rezene çayı neye iyi gelir dediğimizde liste bu kadarla da kalmıyor. Erkeklerde libidoyu artırır ve prostatla ilgili sorunlarda etkilidir. 4 aylıktan büyük bebeklerdeki gazı da hafifletir.
Tıpkı karanfil çayı gibi iyi bir parazit temizleyicidir. Bağırsaklardaki parazitleri ve zararlı mikroorganizmaları temizleyerek sindirim sistemini düzenler ve kilo verdirir.
Rezene çayı ne kadar içilmeli? Günde 5-7 gram kadar tüketmek idealdir. Daha fazlası ishal gibi sorunlara yol açabilir.
Zararları var mı? Güneşin altında içmeyin, yanığa sebep olabilir. Alerji yapabilir. Hamilelerde düşük tehlikesi olabileceği için tüketmemeliler.
Rezene çayı tarifleri
Sadece bir bardak kaynamış suyun içine bir çay kaşığı tohum atarak da demleyebilirsiniz elbette. Ama farklı rezene çayı tarifleri denemek isterseniz bunlar da alternatif olabilir.
Kimyon kişniş rezene çayı tarifi
- 2 çay kaşığı rezene tohumu
- İki çay kaşığı kişniş tohumu
- 1 çay kaşığı kimyon tohumu
Kimyon kişniş rezene çayı tarifi için 500 ml kaynamış suya tüm malzemeleri atın ve 5-7 dakika kadar demlemeye bırakın. Gaz giderici, ağrı kesici, mikrop giderici, kıl kurdu ve solucan düşürücü, mukus sökücü harika bir arındırıcı detoks çayı.
Naneli rezene çayı tarifi
- Yarım çay kaşığı rezene tohumu
- 5- adet nane yaprağı
Hem soğuk hem sıcak içebileceğiniz daha önce naneli limonlu detoks suyu tarifinde faydalarından bahsettiğim yaz ve kış içeceği. Naneli rezene çayı tarifi özellikle sakinleştirici ve ağrı kesicidir. Ayrıca kilo verdirir.
Rezene zencefil çayı tarifi
- 2 çay kaşığı rezene tohumu
- 1 çay kaşığı dilimlenmiş zencefil
- 1 çay kaşığı limon otu
Limon otu eklemek zorunda değilsiniz, sadece bu tarife yakıştığı için listeye koydum. Oolong çayı gibi bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemini desteklemek için rezene zencefil çayı tarifi de denemeniz gerekenlerden.
Yazı gezinmesi
“Rezene Çayı Neye İyi Gelir? Rezene Çayının Faydaları” için bir yoruma
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
[…] sistemini güçlendiren bitki çayları bu süreçte mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca rezene çayının faydaları arasında bağırsak ve mide parazitlerini, solucanlarını temizlemek de var, […]