detoks

Zeytin Yaprağı Çayı Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Zeytin yaprağı çayı Akdeniz bölgesinde binlerce yıldır demleniyor. Neye iyi gelir faydaları nelerdir denildiğinde liste o kadar uzun ki çünkü zeytin yaprağı çayı (Olea europaea) ana maddesi olan oleuropein hem güçlü bir antioksidan, hem bakteri virüs ve mikrop öldürücü, hem iltihap giderici hem de bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler arasında yer alıyor.

Tarih boyunca bu bitki inflamasyon ve enfeksiyon tedavileri için kullanıldı. Yani zeytin yaprağı çayı neye iyi gelir dediğimizde nezle, grip, candida, idrar yolu enfeksiyonları, zona hastalığı, ishal, sıtma, alzheimer, kronik yorgunluk, kireçlenme ve kemik erimesi listenin aşında gelmekte.

Zeytin yaprağı çayı faydaları

Yapraklar toplanır, yıkanıp kurutulur ve kesilerek zeytin yaprağı çayı oluyor. Kuru yaprak şeklinde veya hazır poşet çay olarak da yapılır ve satılır. Şimdi bin bir derde deva zeytin yaprağı çayı faydaları neler bakalım.

  • Virüs, mantar ve bakteri öldürücü
  • Kolesterolü ve tansiyonu düşürür
  • İltihap gidericidir
  • Kan yapar
  • Şekeri düşürür
  • Yaşlanmayı geciktirir
  • Enerji verir
  • Moral düzeltir
  • Alerji tedavisinde etkilidir
  • Kas kramplarına iyi gelir
  • Maya enfeksiyonuna iyi gelir
  • Uçuk tedavisinde etkilidir
  • Viral bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir
  • DNA’yı tamir eder kanser hücreleri üzerinde etkilidir

İçinde bulunan tirosol harika bir antioksidandır ve bu sayede hücreleri oksitlenme sonucunda oluşabilecek hasara karşı korur.

Zeytin yaprağı çayı faydası açısından küçümsenemeyecek bir içecektir. Şifalı çaylar arasında önemli yeri vardır. Zayıflatır mı derseniz cevap kesinlikle evettir. Çok iyi bir detoks çayıdır. 2018 yılında yapılan bir araştırmada yeşil çay içen gruba nazaran 6-12 hafta içinde kırmızı kan hücrelerinin çoğaldığı gözlemlenmiştir.

En sağlıklı detoks nasıl yapılır?

Yeşil çay yerine zeytin yaprağı çayı için

Yeşil çayla karşılaştırıldığında çok daha iyi bir alternatiftir çünkü içinde kafein bulunmaz. Ayrıca yeşil çaya nazaran iki kat daha fazla antioksidandır ve 4 kat daha fazla c vitamini içermektedir.

Peki nasıl içeceğiz? Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır? Kaynamış suyun altını kapatıp içine yapraklar atarak demlenir. Bekleme süresi 3-5 dakika arasındadır ve günde 1-3 bardak içilir.

Bağışıklık sistemi çok düşükse ve yüksek stres ya da hastalık söz konusuysa 5-15 dakika arası demlenen daha koyu renkli bir karışım hazırlanılarak 2-5 bardak arası içilebilir. Kaç gün içilmeli denildiğinde günde 1 bardak her gün içilebilir.

Virüs ve bakterilerden korunma yolları listesinde bu çay birinci sırada gelir diyebiliriz. Virüs öldüren lamba, kumaş, ampul, sprey aramanıza gerek yok. Tıpkı bunun gibi bazı gıdalar bizim için en doğru çözüm.

Zeytin yaprağı çayını kimler içemez? Düşük tansiyon hastaları ve şeker hastaları için dikkatli kullanılması gerekir. Bu tür etkilere sahip olan ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Diyabet ve tansiyon hastaları doktorlarına danışmalıdır.

View Comments

Recent Posts

Mevsim Geçişinde Bağışıklık İçin Detoks

Mevsim değişimlerinin getirdiği ani hava farklılıkları, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu dönemde mevsim…

3 gün önce eklendi

Detoksla Cilt Güzelliği: 1 Haftada Parlayan Cilt

Detoks uygulamaları, son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, cilt bakım rutinlerinin…

1 hafta önce eklendi

48 Saatte Yenilen: Hafta Sonu Detoks Kaçamağı

Yoğun geçen bir haftanın ardından bedeninizi ve zihninizi dinlendirecek kısa bir mola mı arıyorsunuz? Hafta…

2 hafta önce eklendi

Yeşil Çay mı, Matcha mı? Detoks İçin Hangisi Daha Etkili?

Bitkisel çaylar arasında belki de en çok karşılaştırılan ikili: yeşil çay ve matcha. Her ikisi…

3 hafta önce eklendi

Ünlüler Nasıl Detoks Yapıyor? 2025’in En Popüler Yöntemleri

2025 yılı itibarıyla detoks, sadece sağlıklı yaşam hedefi değil; aynı zamanda ünlülerin sahne performanslarını ve…

4 hafta önce eklendi

Meditasyonla Zihinsel Detoks Mümkün mü?

Günümüzde detoks denildiğinde çoğu kişinin aklına yalnızca bedensel arınma geliyor. Ancak toksinler sadece vücudumuzda değil,…

1 ay önce eklendi