Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?
Faydaları ile dikkat çeken biberiye çayı (Rosmarinus officinalis) nasıl yapılır? Ne işe yarar? Uzun yıllardır mutfaklarda ve tedavi amacıyla kullanılıyor.
Balkonlarda da kolaylıkla yetiştirilebilen biberiye kuru ve taze olarak tüketiliyor. A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, folik asit, magnezyum, kalsiyum, demir ve manganez açısından zengin vitaminler ve mineraller içeriyor.
Biberiye çayının faydaları neler birazdan madde madde yazacağım ancak bitki özelliğini kendine has olan rozmarinik ve kafeik asitten alırken aynı zamanda salisilik asit, potasyum ve çeşitli antimikrobik, antibakteriyel ve antioksidan bileşenler içermesiyle dikkat çekiyor.
Biberiye nasıl kullanılır dediğimizde karşımıza çok seçenek çıkar. Et, tavuk, balık yemekelerine harika bir lezzet katar. Kurutulmuş veya taze olarak tercih edilebilir. Çayı yapılabilir, tozu kullanılabilir ve sıvı ektrakt olarak tüketilebilir.
Kişniş gibi kemik sağlığını destekler ve hafızayı güçlendirir. Ve karanfil çayı gibi mikrop öldürücü özelliği vardır.
Biberiye çayı ne işe yarar faydaları neler?
Eski çağlardan beri iyileştirici özellikleriyle el üstünde tutulan biberiye özellikle kas ağrısını geçirmek, saç uzamasını desteklemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için sıkça tercih edilmiştir. Ama bunlarla da bitmiyor, biberiye çayı ne işe yarar liste olarak bakalım.
- Güçlü bir antioksidandır
- İnflamasyon azaltıcıdır
- Hafızayı güçlendirir
- Odaklanmayı artırır
- Beynin yaşlanmasını önler
- Kanser düşmanıdır
- Göz sağlığını destekler
- Böbrek taşı oluşumunu önler
- Kolesterolü düşürür
- Kemikleri güçlendirir
- Karaciğer sağlığını destekler
- Doğal ağrı kesicidir
- Sindirim sistemini düzenler
Özellikle IBS tedavisi için kullanılır. Saça ve cilde faydaları da dikkat çekicidir. Biberiye çay olarak hazırlanıp saça sıkıldığında, saç detoksu tedavisi için kepek sorununu ortadan kaldırır, saç derisindeki bakterileri temizler ve saçın uzamasını sağlar.
Kolesterolü düşüren içecekler ve antioksidan içecekler listesinde ilk sıralarda yer alır. Neye iyi gelir dediğimizde karşımıza, tarih boyunca onaylanmış onlarca madde çıkar.
Cilde faydaları da çoğu kültür tarafından fark edilmiştir. Ciltteki yağlanmayı azaltmak ve akne tedavisi için çok etkilidir. Cildi derinlemesine temizler, sebum dengesini düzenler ve cildi sıkılaştırarak canlılık kazandırır.
Tüm bunlarla birlikte kabızlığa iyi gelen bitkiler arasındadır. Kan dolaşımını destekleyen, sakinleştirici, inflamasyon azaltıcı harika bir antioksidandır.
Biberiye çayı nasıl yapılır?
Biberiye çayı kısa süre demlenir, eğer fazla demlerseniz acı olur. Demledikten sonra hem çay olarak içebilirsiniz hem de sprey şişesine koyarak saçınıza günde 2 kez sıkabilir, yastık ve yorganlarınıza geceleri hafifçe püskürtebilirsiniz. Böylece size daha kaliteli bir uyku sağlar.
Suyun içine bitkiyi atıp kaynatmamalısınız. Biberiye çayı nasıl yapılır? Kaynamış olan suyun altını kapatın. İçine biberiyeyi koyun ve ağzını kapatın. Bu şekilde demleyin. Süzüp bardağa aldıktan sonra veya öncesinde içine isterseniz ince bir dilim limon da ekleyebilirsiniz.
Yan etkileri ve zararları
Biberiye çayı neye iyi gelir ne işe yarar dediğimizde liste oldukça uzun ve güzel ancak bazı yan etkileri ve zararları da olabilir.
Düşük dozlarda kullanıldığında görülmeyen ancak bazı kişiler tarafından rapor edilen belirtiler arasında kusma, mide bulantısı, spazm ve akciğer ödemi yer almakta.
Düşük riski olduğu için hamilelerin kullanmaması önerilir.
[…] Cildi derinlemesine temizlemek için biberiye çayı […]