Kemik Suyu Nasıl Yapılır Ve Saklanır? Faydaları Nelerdir?
Bugün sizlere kemik suyu nasıl yapılır ve saklanır onu anlatacağım çünkü önemli püf noktaları var. Ayrıca kemik suyunun faydaları neler tabii bunlardan da bahsedeceğim.
Pek çok yararı var fakat kemik suyu özellikle sindirim sistemine çok iyi geliyor. Kemikleri güçlendiriyor çünkü doğal kolajen kaynağı. Dilerseniz tüm yararlarına önce liste olarak bakalım daha sonra da nasıl hazırlayacağız ve saklayacağız onu öğrenelim.
Kemik suyu faydaları neler?
Market gıdalarının, işlenmiş gıdaların, gdosuyla oynanmış olan tahıl ve süt ürünlerinin insan vücuduna olan hasarları artık herkes tarafından biliniyor. Özellikle mide bağırsak sistemine zarar veren bu besinler, uzun vadede pek çok bağışıklık sistemi hastalığına sebep oluyor. Kanser de bunlardan biri.
Bu durumda sistemimizi korumak ve onarmak için karşımıza kemik suyu çıkıyor. Şimdi bakalım kemik suyunun faydaları neler.
- Sindirim sistemini korur ve onarır
- Eklemleri korur ve onarır
- Jelatin ve kolajen desteğiyle saç, cilt ve tırnakları onarır
- Uyku sorunlarının çözülmesine yardımcı olur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kemikleri güçlendirir
Peki siz hayvansal gıda tüketmek istemiyorsunuz bu yüzden hangi bitkilerde kolajen var diye merak ediyorsanız şöyle söyleyeyim, hiç bir bitki yukarıdaki listede yer alan faydaları sağlayacak tip II kolajene sahip değil. Sadece kolajen üretimini destekleyecek vitamin ve mineraller barındırıyorlar.
Artık marketlerde de satılıyor ancak bir ürün markete girdiğinde raf ömrünün uzaması için içine katkı maddesi koyulması gerekiyor. Bu yüzden en sağlıklı olanı kemik suyunu evde kendimizin hazırlaması. Şimdi buna geçelim.
İlikli kemik suyu nasıl yapılır ve saklanır?
Kemik suyu iki türde ve şekilde pişirilir. Birincisi tavuk kemiği ile ikincisi dana kemiği ile. Sade olarak veya sebzeli olarak yapılır.
Evde hazırlayabileceğiniz bone broth yani kolay ilikli kemik suyu tarifi şöyle. Kasaptan alacağınız ilikli kemikleri düdüklü tencereye koyun.
İçine kaya tuzu, soğan, karabiber, havuç, kereviz sapı, sarımsak, maydanoz, biberiye, kişniş ve taze kekik ekleyin. İçine bolca temiz içme suyu ekleyip kısık ateşte en az 3 saat pişirin. 24 saat pişirenler de var.
Ne kadar uzun süre pişirirseniz etkisi o kadar artar ancak burada önemli püf noktaları var. Mutlaka kısık ateşte pişirilmeli ve eğer histamin intoleransınız varsa 3-5 saatten fazla pişirmemeniz gerekir. Bu şekilde de yine size fayda sağlayacaktır.
Şimdi ikinci pişirme türüne geçelim. Bu sefer kemikleri önce borcama dizip yaklaşık 30-45 dakika kadar 200 derece fırında pişirin. Daha sonra tencereye alıp içine yine isterseniz sebzeleri ekleyin veya sade bir şekilde pişirin.
Özellikle geçirgen bağırsak sendromu yani leaky gut nasıl tedavi edilir diye sorulduğunda, ilikli kemik suyu tedavinin mutlak bir parçası olarak kabul edilir.
Şimdi sıra geldi ilikli kemik suyu nasıl içilir ve saklanır bölümüne. Direkt olarak sabah aç karnına bir bardak tüketebilirsiniz. Kinoa veya kavılca buğdayı gibi pilavsıları pişirirken su yerine kullanabilirsiniz. En sık kullanım şekli çorbalara eklenmesidir. Ama smoothie tariflerine de ekleyebilirsiniz.
Hazırlarken olabildiğince küçük kavanozlara koyun ve hepsini buzdolabına yerleştirin. Kullanacağınız zaman önce tamamen çözdürün ve ardından kullanın. Böylece daha iyi korunurlar. Çünkü buzluğun dışında ortalama 4 günde bozulabilirler. Taze tüketmek gerekir.
[…] Yani su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altını kapatacaksınız. Ardından içine ilikli kemik suyu […]
[…] tıpkı kemik suyu gibi yemeklere ve çorbalara da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem lezzet hem de şifa verir. Her […]
[…] önce sebze suyu nasıl yapılır ve ilikli kemik suyu nasıl yapılır yazılarımda vermiş olduğum bu iki harika tarifi mutfaklarınızdan eksik etmemeniz de […]