Vücuttaki Keratin Fazlalığı İçin Doğal Çözüm
Keratin nedir? Saç, tırnak ve cilt yapılarını koruyan hayati bir proteindir. Bununla birlikte, aşırı keratin, istenmeyen cilt sorunlarına ve vücut fonksiyonlarında dengesizliğe neden olabilir. Bu yazıda, vücuttaki keratin fazlalığı için doğal çözüm yöntemleri konusunda size rehberlik edeceğim.
Keratin neden yükselir? Keratin yüksekliğinde yaygın semptomlar neler? Daha dengeli vücut fonksiyonu için keratin seviyenizi nasıl yönetebilirsiniz?
Keratin hakkında bilmeniz gerekenler
Keratin saç, tırnak ve dış deri tabakamızda bulunan sağlam bir proteindir. Bu dokuları güvenli ve bütün tutan bir kalkan gibidir.
Cildimizi, saçlarımızı ve tırnaklarımızı UV ışınları, ısı, kimyasallar ve sürtünme gibi zararlardan korur. Ayrıca, cildimizi nemli tutmak ve su kaybını önlemek için nemi hapseder.
Vücudumuz, keratinositler olarak bilinen benzersiz hücreler aracılığıyla doğal olarak keratin üretir. Ayrıca protein açısından zengin gıdalardan ve güçlendirilmiş cilt bakım ürünlerinden de elde edilebilir.
Keratin fazlalığı neden olur?
Önce en sık sorulan soru ile başlamak istiyorum. Keratin fazlalığı neden olur? Genetik ve sağlık koşulları, çevresel faktörler, diyet ve yaşam tarzı olarak üç gruba ayırabiliriz.
Bazı insanlar aşırı keratine yol açan, keratosis pilaris ve hiperkeratoz gibi cilt rahatsızlıklarına neden olan genlere sahip olabilir. Ayrıca, egzama (atopik dermatit) ve sedef hastalığı gibi bazı sağlık sorunları cildin çok fazla keratin içermesine neden olabilir.
Çevremiz vücudumuzdaki keratin miktarını düzenlemede önemli bir rol oynar. Sert elementler, aşırı hava koşulları veya güneş UV radyasyonu, vücudunuzun kendini savunma yolu olarak daha fazla keratin üretmesine neden olabilir.
Dengesiz bir diyet vücudunuzun aşırı keratin üretmesine neden olabilir. Çok fazla protein, özellikle de etli olanlar yemek, keratin seviyelerinin artmasına neden olabilir. Sporcuların kullandığı bazı ilaçlar ve takviyeler de vücudun sağlıklı dengesini bozabilmektedir.
Yüksek keratin belirtileri
Her şeyin fazlası zarar diye bir söz var ya. En faydalı şeyin bile fazlası zararlıdır. Örneğin su içmek çok faydalıdır ancak çok fazla su içerseniz, size artık yarardan çok zarar verir.
Bu kadar faydalı bir protein vücutta gereğinden fazla arttığında artık zararlı hale gelir. Peki keratin değerim yüksek mi? nasıl anlarım? Yüksek keratin belirtileri arasında yorgunluk, idrar yapma sıklığında değişiklik, keratosis pilaris, ağızda kötü tat, saç kırılması, hiperkeratoz, cilt kuruluğu, nefes kesilmesi, göğüs sancısı, sebum tıkanması ve siyah noktalar başta gelir. Diğer belirtiler ise şöyledir :
- Nasır: Genellikle ayaklarda meydana gelen, ancak parmaklarda da büyüyebilen kalınlaşmış bir cilt bölgesidir. Genellikle her tarafı eşit kalınlıktadır.
- Siğil : Tipik olarak ayak parmaklarında veya arasında gelişen bir lezyon. Genellikle çok sert keratinden oluşan bir merkez lezyona ve biraz daha yumuşak olan bir dış sert doku halkasına sahiptir.
- Egzama: Lekeler halinde veya küçük şişlikler halinde görülebilen kırmızı, kaşıntılı cilt sorunudur.
- Saç dökülmesi : Saçlar dökülür ve kırılmaya başlar. Sağlığını ve canlılığını kaybettiğini, dışarıdan bakarak da fark edebilirsiniz.
- Epidermolitik hiperkeratoz: Doğumda çok kırmızı cilde ve ciltte ciddi kabarmalara neden olur. Bebek yaş aldıkça, özellikle eklemleri üzerinde kalınlaşmış cilt alanları (hiperkeratoz) geliştirecektir.
- Lökoplaki: Bu durum ağız içinde kalın, beyaz lekelerin oluşmasıdır.
- Plak sedef hastalığı: Bu durum, genellikle gümüşi ve pullu olan cilt hücrelerinin aşırı birikmesidir.
Kuru cilt, egzama ve cilt alerjisi olan kişilerde keratin yükselmesi diğerlerine oranla daha olasıdır.
Düşürmek için neler yapabilirim?
Keratin seviyelerinin yüksek olması durumunda kaçınılması gereken lahana, mango, fındık, yumurta ve ayçiçeği çekirdeği gibi birçok keratin artırıcı gıda vardır. Bununla birlikte, havuç, tatlı patates, somon ve karaciğer gibi A vitamini açısından zengin yiyecekler yemek çok önemlidir. A vitamini, kusurlu keratin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan düzenleyici bir vitamindir.
Havuç, tatlı patates, somon ve karaciğer gibi A vitamini açısından zengin besinler vücuttaki keratin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. A vitamini düzenleyici bir ajan olarak işlev görür ve fazla ve kusurlu keratini azaltır. Ek olarak, cildin nazikçe pul pul dökülmesi fazla keratinin atılmasına yardımcı olur.
Biotin ve inositol açısından zengin gıdalar yemek saçınızdaki keratin seviyelerini artırır. Bunlara lahana, mango, fındık, baklagiller, yumurta ve ayçiçeği çekirdeği dahildir. Keratin ayrıca saç hasarını azaltır ve saçın gücünü artırır. Ayrıca keratin saçı pürüzsüzleştirir ve güçlendirir.
Düşürmek için neler yapabilirim dediğimizde dikkat etmemiz gerekenler arasında : aşırı et tüketmemek, çok yorucu egzersizler yapmamak, su tüketimine dikkat etmek, antibiyotiklerden uzak durmak da yer alır.
[…] gerekir. Çünkü protein vücutta amino asit denilen bileşime dönüşür ve bu da kolajen ve keratin oluşumu için […]